Acte de care ai nevoie pentru a-ti inmatricula masina in 2020

Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca, in termen de 30 de zile din momentul in care ai devenit proprietarul unui autoturism trebuie sa il si inmatriculezi.
Actele necesare inmatricularii, precum si costurile acesteia, difera in functie de provenienta autoturismului. Astfel, exista 3 situatii in care te incadrezi:
- masina cumparata din UE
- masina cumparata din afara Comunitatii Europene
- masina achizitionata de pe teritoriul Romaniei
Asadar, vei avea nevoie de urmatoarele acte inmatriculare auto:
#1. Cererea tipizata de inmatriculare – este tipizata si o poti gasi la ghiseele DRPCIV sau o poti descarca online.
#2. Fisa de inmatriculare a masinii, care se poate descarca online si care pentru Bucuresti nu se mai foloseste nici pentru persoanele fizice si nici pentru cele juridice. In locul acestei fise, in Bucuresti se foloseste contractul de vanzare-cumparare al masinii.
#3. CIV-ul sau Cartea de Identificare a Vehiculului, de care vei avea nevoie in original si copie.
#4. Certificatul de inmatriculare al fostului proprietar, in original. Atentie insa ca pe acesta, fostul proprietar trebuie sa fi inscris transmiterea dreptului de proprietate, iar ITP-ul masinii trebuie sa fie inca valabil.
#5. Documentul care atesta faptul ca esti noul proprietar al autoturismului, in original si copie. Acesta trebuie stampilat de catre organele fiscale ale vanzatorului, respectiv cumparatorului.
In cazul unei masini care nu a mai fost inmatriculata, vei completa un Contract de instrainare-dobandire a unui mijloc de transport.
#6. Actul tau de identitate, in original si copie, daca esti persoana fizica, sau copie dupa CUI (certificatul de inregistrare al firmei) daca esti persoana juridica.
Tot daca esti firma, vei avea nevoie si de o imputernicire/delegatie, chiar daca actele sunt depuse de asociatul unic al societatii.
#7. Copie dupa RCA-ul facut pe numele tau, adica a noului proprietar.
#8. Chitanta care atesta ca ai platit contravaloarea certificatului de inmatriculare, in original.
Acest certificat costa in jur de 37 lei si se poate achita pe loc.
#9. Placutele de inmatriculare vechi, daca acestea trebuiesc schimbate sau vrei sa le schimbi, sau dovada ca sunt rezervate de catre fostul proprietar.
Numerele noi costa 40 lei, iar cele preferentiale 85 lei.
#10. In cazul in care autoturismul este adus din strainatate, vei avea nevoie si de Certificatul de autenticitate de la RAR, pe care te costa 450 lei sa il obtii.
#11. Tot in cazul in care masina a fost adusa din strainatate, vei avea nevoie de documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine (original), placutele de tranzit sau dovada ca masina a venit pe platforma.
#12. Pentru masinile aduse din Uniune, iti trebuie dovada platii de TVA – asta in cazul in care esti firma neplatitoare de TVA sau persoana fizica.
Formularul de care ai nevoie in acest caz se numeste “Certificat privind atestarea platii TVA in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport”.
#13. Pentru masinile aduse din afara spatiului Uniunii Europene, iti trebuie dovada efectuarii formalitatilor vamale de import.